maandag 13 december 2010

Kisumu! dag 1 & 2

We zijn er! Na een lange maar voorspoedige reis zijn we aangekomen in het warme, indrukwekkende en vooral erg vriendelijke Kisumu. Na erg gastvrij ontvangen te zijn in het fijne huis van Luuk en Marieke (uit het bestuur van Cycling out of Poverty) stonden we te trappelen om Kisumu te gaan ontdekken. Op onze eerste dag hebben we de stad verkend, de drukke zondag markt afgestruind en 's avonds bij de locals onze eerste echte, en zeker niet de laatste, Afrikaanse kip gegeten.
En niet te vergeten, de allereerste mogelijkheid aangegrepen om ons per Boda Boda door de stad te laten rijden. Want dat is waarom we hier zijn; de Boda Boda zadel!
Je hebt ze hier in alle kleuren en bijna alle fietsen hebben er een. De Boda Boda taxi's fietsen overal, zoekend naar klanten. Je zit al achterop voor je ze hebt aangehouden en zonder aarzeling racen ze je door het drukke verkeer heen. Verkeersregels? Haha, daar hebben deze chauffeurs nog nooit van gehoord.



Luuk heeft voor ons een lokale gids, tolk en deel van ons team geregeld genaamd Isaac, om ons de komende tijd te begeleiden en wegwijs te maken in Kisumu en dat bleek vandaag erg handig!
Na als passagier van de Boda Boda onze gebruikers ervaring op te hebben gedaan was het maandag, onze tweede dag in Kisumu, tijd om een Boda Boda zadel maker te ontmoeten en uit te vinden hoe het product precies wordt gemaakt, welke materialen worden gebruikt en hoeveel ze kosten. Dit was tot nu toe ons meest informatieve en indrukwekkende gesprek. De producent heet Moses en is een van de eerste Boda Boda zadel makers van Kisumu. Hij is hier in Kisumu erg bekend en we hebben veel van hem kunnen leren. Ook hebben we mogen filmen hoe hij met de hulp van zijn vaste 'collega' en zoontje in een half uurtje een zitje in elkaar zette voor ons. Nu we weten hoe de huidige Boda Boda zadel gemaakt wordt, kunnen we ons focussen op het zoeken van alternatieve materialen en oplossingen voor het bevestigingssysteem van de Boda Boda zadel op de bagagedrager van de Nederlandse fietsen.



  
                                         Moses aan het werk in zijn ' werkplaats' langs de weg

Onze tweede afspraak was met Philip en Eric, twee medewerkers van de werkplaats Cycling Blue, welke door een eerder project van Cycling out of Poverty is opgezet. Met onderandere Philip gaan we werken aan een nieuw bevestigingssysteem voor de Boda Boda zadel. Hij weet veel van staalbewerking en bewees vandaag al vol goede ideeen te zitten.

                                          Philip, Eric en Isaac

Vervolgens zijn we langs Dickens geweest, een jongen van wie zijn werkplaats zich op het terrein van een lokale basisschool bevindt. Hij houdt zich uitsluitend bezig met het hergebruiken van materiaal in en rond Kisumu. Omdat wij bij het herontwerpen van de Boda Boda zadel het liefst zoveel mogelijk gebruik maken van recycled materiaal, hadden we veel met hem te bespreken.


Na langs de weg een heerlijk hapje, oh jawel, kip te hebben gegeten zijn we achterop de Boda Boda via een per auto onbegaande weg naar een afgelegen schooltje buiten de drukke wereld gereden. Isaac heeft goede contacten met deze school waar veel wezen heen gaan en wij waren meer dan welkom om een kijkje te komen nemen. Zo hebben we een uurtje samen met de kinderen kerstkaarten gemaakt en onze Keniaanse dansskills met hun verbeterd.


Ons laatste bezoek deze dag was met Evance, die ook een werkplaats heeft opgezet waar van gerecycled materiaal nieuwe producten worden gemaakt. Hij is zeer ervaren in deze business en heeft ons beloofd ons donderdag op sleeptouw te nemen om ons te laten zien hou hij aan de materialen komt die ze daar gebruiken. Ook zal hij ons helpen de voor ons nuttige gerecycelde materialen te vinden.

Zo, al heel erg veel gedaan dus. Hopelijk hebben we jullie een beetje een beeld kunnen geven van onze hectische twee dagen.
Morgen en overmorgen gaan we meer lokale bedrijfjes en mensen bezoeken om nog meer kennis en infomatie te verkrijgen. We zullen jullie regelmatig op de hoogte blijven houden!

kwaheri!!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten